Translate

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στη Μάλτα και στην Ιρλανδία εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα ταξινομικής ψήφου που αποφάσισε να εφαρμόσει το Υπ. Παιδείας για τις εκλογές Συμβουλίων των ΑΕΙ.

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ online (http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4667382)

Σύνοδος Πρυτάνεων στην Κομοτηνή

Πρωτοβουλίες από το υπουργείο Παιδείας για ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ ζητούν οι πρυτάνεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011
Έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων απευθύνει η 68η τακτική Σύνοδος των πρυτάνεων και προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Κομοτηνή.

Τη Σύνοδο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας στις διαδικασίες ανάδειξης των νέων οργάνων διοίκησης, οι παρεμβάσεις και οι εγκύκλιοι για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα προβλήματα από την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, και άλλα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου (4009/11), όπως η μη υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων από την πλειοψηφία των πανεπιστημίων της χώρας για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Κοινή πεποίθηση των πρυτανικών αρχών που μετείχαν στη Σύνοδο, ήταν ότι οι τροπολογίες του υπουργείου τόσο για την ταξινομική ψήφο, με βάση την οποία θα γίνει η εκλογή ανάδειξης των Συμβουλίων των ΑΕΙ, όσο και για τις διαπιστωτικές πράξεις, πλήττουν την ακαδημαϊκή ελευθερία των ιδρυμάτων και συνιστούν παρέμβαση στην εσωτερική ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος, παρουσίασε τα προβλήματα από την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, χαρακτηρίζοντας περίπλοκο το συγκεκριμένο σύστημα εκλογής, το οποίο εφαρμόζεται στη Μάλτα και στην Ιρλανδία.

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, για την ομαλή παράδοση των πανεπιστημίων στις επόμενες διοικήσεις, ενώ σχολίασαν την παντελή απουσία στελεχών του υπουργείου από τη Σύνοδο.

«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τέλος, η Σύνοδος όρισε το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου ως Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σχετικά με το νέο Νόμο του Υπουργείου Υγείας, για τα θέματα που αφορούν τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών που είναι εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία


Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής του νέου νόμου του Υπουργείου Υγείας, όπου υπήρχαν διατάξεις που αφορούν εμάς τους Πανεπιστημιακούς. Συγκεκριμένα μας αφορούν οι διατάξεις των άρθρων 24 (Νοσοκομεία Αρεταίειο-Αιγηνήτειο), 30 (ιδιωτικό ιατρείο), 41 (δημιουργία ειδικού τμήματος στο Υπ. Υγείας που θα ασχολείται με τα θέματα των Πανεπιστημιακών που είναι εγκατεστημένοι στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ).

Στην προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου, θα δείτε την ανακοίνωση της ΑΣΚΕΥ για τις διατάξεις αυτές.
Στην ιστοσελίδα της Βουλής 
(στη διεύθυνση http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Psifisthenta-Nomoschedia?law_id=5c6594d4-522e-4eb8-baef-2760e78ec62d) θα βρείτε τόσο το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, όσο και τα πρακτικά των συζητήσεων στις επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια.

Από τα πρακτικά της ολομέλειας, μπορείτε να δείτε όλες τις αναφορές που έγιναν στα θέματα που μας  αφορούν (οι αναφορές βέβαια ήταν αποκλειστικά για το άρθρο 30) από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια.

Υπήρξε μάλιστα βουλευτής της πλειοψηφίας, ο κ. Α. Τσούρας, ο οποίος σε ολόκληρη την ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε καμία άλλη διάταξη παρά μόνο στο άρθρο 30. Ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε ως ένα από τα βασικά του επιχειρήματα το γεγονός ότι «…αυτή η Βουλή και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ –η ίδια Βουλή και η ίδια Ομάδα- ομόφωνα ψήφισε πριν ένα έτος το ακριβώς αντίθετο άρθρο. Για τη σημερινή πλήρη ανατροπή δεν υπάρχει καμία αιτιολογία είτε που να αφορά ζητήματα γενικότερης δημοσιονομικής ή άλλης πολιτικής είτε που να αφορά ορθολογικότερη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι και για αυτόν δεν είναι θέμα αρχής. Γι’ αυτό για μένα η υπερψήφιση της νέας απολύτως, κατά 180 μοίρες, αντίθετης διάταξης, αποτελεί θέμα πλήρους πολιτικής αναξιοπιστίας. Αποτελεί θέμα απόλυτης αναξιοπρέπειας ενός Βουλευτή…». Μα κ. βουλευτά, πριν από ΕΝΑΝ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΑ, εσείς «….αυτή η Βουλή και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ –η ίδια Βουλή και η ίδια Ομάδα- ομόφωνα ψήφισε…» στο νόμο για τα Πανεπιστήμια, το άρθρο 23 του Ν. 4009, όπου νομοθετείται η δυνατότητα άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος για όλους τους Πανεπιστημιακούς. Το ότι μόλις ένα μήνα μετά αντιτίθεστε με τέτοια ένταση, δεν «…αποτελεί θέμα απόλυτης αναξιοπρέπειας ενός Βουλευτή…»?

Οι αντιδράσεις που θα διαβάσετε στα πρακτικά, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπήρχαν από την αρχή της κατάθεσης του αρχικού κειμένου του Σχεδίου Νόμου για το εν λόγω θέμα. Και τώρα καταλάβαμε και γιατί αποσύρθηκε 2 φορές στο παρελθόν από άλλα Νομοσχέδια το εν λόγω θέμα. Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από πολλούς συναδέλφους, για να εξηγήσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και για το όφελος που θα έχει για όλες τις πλευρές και κυρίως για τα Νοσοκομεία, μια τέτοια διάταξη. Τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας.

Με εκτίμηση σε όλους
Στάθης Ευσταθόπουλος

Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας. Ανακοίνωση για το νέο Νόμο του Υπουργείου Υγείας


Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας
Αθήνα 20/10/2011

Προχθές (Τρίτη 18/10/2011), ολοκληρώθηκε η ψήφιση στη Βουλή του τελικού κειμένου του νέου Νόμου για την Υγεία.
Στο Νόμο αυτό, συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που αφορούν τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς που είναι  ενταγμένοι σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και εργαστήρια  που λειτουργούν σε Δημόσια Νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα, ψηφίστηκαν οι ακόλουθες διατάξεις:
(1)     Στο άρθρο 24, Διασύνδεση διοικήσεων Αρεταίειου -Αιγινήτειου Νοσοκομείου, τοποθετείται διοίκηση στα εν λόγω Νοσοκομεία με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διατύπωση του άρθρου έχει ως εξής: «Οι διατάξεις των παραγράφων 11 έως 13 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150) που αφορούν τη διασύνδεση των διοικήσεων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλογικά και για τις διοικήσεις των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα μέλη των ενιαίων συλλογικών οργάνων, η έδρα, η θητεία τους, οι αρμοδιότητές τους, οι αρμοδιότητες του κοινού Προέδρου και κάθε άλλο ζήτημα για την υλοποίηση της διασύνδεσης.»
(2)     Στο άρθρο 30 επιτρέπεται για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η διατύπωση του άρθρου έχει ως εξής: «Άρθρο 30, Πανεπιστημιακοί ιατροί. 1. Διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 9 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), όπως το άρθρο αυτό ισχύει μετά την αντικατάσταση και τροποποίησή του με τα άρθρα 1 του ν. 3868/2010 (Α΄ 169), 62 παρ. 1 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) και παρ. 5 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011. 2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι πανεπιστημιακοί ιατροί πλήρους απασχόλησης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας.»
(3)     Στο άρθρο 41, δημιουργείται στον οργανισμό του Υπ. Υγείας, στη διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, Τμήμα (Υ4στ) Πανεπιστημιακών Κλινικών, Μονάδων, Εργαστηρίων με αρμοδιότητες, το χειρισμό όλων των θεμάτων των πανεπιστημιακών ιατρών που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η διατύπωση του άρθρου έχει ως εξής: «Άρθρο 41, Συμπλήρωση Οργανισμού του Υ.Υ.Κ.Α. 1. Μετά το στοιχείο ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 95/2000 (Α΄ 76) προστίθεται στοιχείο στ΄ ως εξής:«στ. Τμήμα (Υ4στ) Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Κλινικών, Μονάδων, Εργαστηρίων». 2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του π.δ. 95/2000 προστίθεται παράγραφος στ΄ ως εξής: «στ. Τμήμα (Υ4στ) Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Κλινικών, Μονάδων, Εργαστηρίων (1) ο χειρισμός όλων των θεμάτων των πανεπιστημιακών ιατρών που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ….»

Η ψήφιση του άρθρου 24 για τα Παν/κά Νοσοκομεία Αρεταίειο και  Αιγινήτειο (τα μόνα αμιγώς Παν/κά στην Ελλάδα) είναι μια αρνητική εξέλιξη. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Πρύτανη του, και έχει αναδείξει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντίκειται στις επιθυμίες των δωρητών και δε μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Η θεσμοθέτηση (με το άρθρο 30) της δυνατότητας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς αποτελεί μεν μία ικανοποιητική εξέλιξη ενός βασικού μας  για χρόνια αιτήματος, αλλά με την κατάργηση μόνον της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 (νόμος Παπαδόπουλου) παραμένουν σημαντικοί περιορισμοί στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος για τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών σε αντίθεση με το γράμμα, αλλά και το πνεύμα, του μόλις πρόσφατα ψηφισθέντος Ν. 4009/2011 για την οργάνωση και  λειτουργία των ΑΕΙ που το επιτρέπει για όλους Πανεπιστημιακούς. Η τελική διατύπωση του άρθρου 30 είναι σε αναντιστοιχία με την συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των Ιατρικών Σχολών και των Υπουργών Υγείας και Παιδείας για την πλήρη  δυνατότητα των μελών ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα ΑΕΙ.  Θα συνεχίσουμε λοιπόν τις προσπάθειες ώστε το θεσμοθετημένο με το Ν.4009/2011 δικαίωμα των Πανεπιστημιακών για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος να εφαρμοστεί στο σύνολο των μελών ΔΕΠ των Σχολών Υγείας.

Τέλος η δημιουργία (άρθρο 41) ειδικού τμήματος στο Υπουργείο Υγείας που ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα μας είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα προσπαθήσουμε να επεκταθεί η λειτουργία του εν λόγω τμήματος και στο Υπουργείο Παιδείας, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα τμήμα διυπουργικό, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας. 

Εκφράζουμε συγχρόνως την αρνητική μας έκπληξη,  αλλά και τη μεγάλη μας δυσαρέσκεια  για  την έντονη αντίθεση στην ψήφιση του άρθρου 30 ορισμένων βουλευτών της πλειοψηφίας, και μάλιστα συναδέλφων γιατρών, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ψηφοφορία. Μας δημιουργεί απορία η στάση τους και η  απαξιωτική αντιμετώπιση των Πανεπιστημιακών γιατρών εκ μέρους τους, τα κίνητρα των οποίων δεν κατανοούμε. Παράλληλα όμως καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι σήμερα εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, τόσο ως προς την κατάθεση των διατάξεων, όσο και ως προς τις τελικές διατυπώσεις. Θεωρούμε ότι η ψήφιση των προαναφερόμενων διατάξεων, μετά και τις έντονες διαφωνίες των βουλευτών αυτών, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν και πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να καταλήξουν στην απόσυρση την τελευταία στιγμή της διατύπωσης για τη δυνατότητα πλήρους άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος των μελών ΔΕΠ των Σχολών Υγείας σύμφωνα με το νόμο που ισχύει για όλους του Πανεπιστημιακούς.

Θα πρέπει να επισημάνουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο του Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος κατανοώντας το σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών γιατρών στα Νοσοκομεία στα οποία λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε  προσπαθεί να συμβάλλει στη λύση τους. Επιπλέον, να σημειώσουμε τη σημαντική συμβολή του Υφυπουργού κ. Μ. Τιμοσίδη, και του ΓΓ κ.κ. Α. Δημόπουλου. Ασφαλώς θα πρέπει να αναδείξουμε και τη σημαντική συμβολή του συναδέλφου μας καθηγητή Χειρουργικής στην Ιατρική της Αθήνας κ. Α. Γιαννόπουλου, ο οποίος μέσα και από το ρόλο του ως εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνέβαλλε καθοριστικά στο να ψηφιστούν, με ευρεία πλειοψηφία, οι  συγκεκριμένες διατάξεις.

Τον ουσιαστικότερο βέβαια ρόλο έπαιξε η προσπάθεια που για χρόνια καταβάλουμε  μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα , αλλά και από τα θεσμικά όργανα των σχολών μας. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την συμβολή του συντονισμού σε πανελλαδικό επίπεδο των συναδέλφων των Σχολών Υγείας και των  συναντήσεων που οργανώσαμε, ορισμένες μάλιστα υπο την αιγίδα και της ΠΟΣΔΕΠ, στην οποία και συμμετέχουμε ενεργά κατέχοντας την αντιπροεδρία.

Ασφαλώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη σημαντικά θέματα που αφορούν  το Υπουργείο Υγείας και τα οποία έχουμε επισημάνει και συνεχίζουμε να τα έχουμε στις άμεσες προτεραιότητες μας όπως : η δυνατότητα πλήρους άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος σύμφωνα με όσα ισχύουν για όλους τους Πανεπιστημιακούς,  οι αμοιβές των εφημεριών μας, οι αμοιβές του κλινικού επιδόματος, οι Οργανισμοί των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, η θεσμική μας παρουσία στα Νοσοκομεία κλπ.

Είναι προφανές ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια  συνέπεια, σοβαρότητα, ενότητα και το συντονισμό όλων των δυνάμεων μας, χαρακτηριστικά τα οποία μας βοήθησαν να πετύχουμε την αντιμετώπιση τόσων σημαντικών θεμάτων μέχρι σήμερα.


Για την Α.Σ.Κ.Ε.Υ.

Στάθης Ευσταθόπουλος, Ιατρική Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Νηματούδης, Ιατρική Θεσσαλονίκης, Μέλος ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ
Μαρία Λυμπέρη, Ιατρική Αθηνών, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ,
Γιώργος Κυριαζής, Ιατρική Θεσσαλονίκης, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Έφη Καψαλάκη, Ιατρική Λάρισας, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Τζούτζας, Οδοντιατρική Αθηνών, Αν. Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Νίκος Νικητέας, Ιατρική Αθηνών, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Αθήνας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία 6/10/2011 σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για το νέο Νόμο 4009/2011 για τα ΑΕΙ


O ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?
του Στάθη Ευσταθόπουλου*
Αθήνα 6/10/2011

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα είχε σαφώς αναδείξει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ.

Ως προς τη μεθοδολογία και τη διαδικασία την οποία ακολούθησε η Υπουργός:
·         Είναι λάθος αυτό που υποστήριξε ότι είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση και διαβούλευση επί του νόμου. Στην πράξη δεν έγινε ποτέ.
·         Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση κατασυκοφάντησης των ελληνικών Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημιακών δασκάλων που ακολούθησε εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την αναφορά του ίδιου του Πρωθυπουργού σε ομιλία του στη Βουλή (21/6/2011) ότι τα Πανεπιστήμια μας είναι δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα που εύκολα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Το βασικό όμως ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: «Ο Νόμος που έφερε η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, οδηγεί σε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι που ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία στην οποία (πρέπει να) λογοδοτούμε.

Με τις διατάξεις του νέου Νόμου είναι πολύ πιθανό να:
·         Υποβαθμιστεί το ακαδημαϊκό όραμα και η ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ και να οδηγηθούμε σε ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης
·         Ακυρωθεί στην πράξη η ουσιαστική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ
·         Αυξηθούν (αντί να μειωθούν) τα φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής
·         Υποβαθμιστεί τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το ερευνητικό έργο των Πανεπιστημίων

Φοβάμαι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ν’ αποκτήσουν τα Πανεπιστήμια μας ένα ανανεωμένο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, χωρίς την οποία οποιοσδήποτε νόμος είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

Για την επόμενη μέρα, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο.

*O Στάθης Ευσταθόπουλος είναι Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ