Translate

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών για το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών


Επειδή πολλοί συνάδελφοι με ρωτάνε για το σύστημα ψηφοφορίας και διαπιστώνω ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι εκλογές δε γίνονται με το παραδοσιακό σύστημα του σταυρού, γράφω σύντομες και πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών για το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου μας.

Η ψηφοφορία θα γίνει τη Δευτέρα 22/10/2012. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 24/10.

  1. Τόπος: Ιπποκράτους 7, 4 εκλογικά τμήματα
  2. Ώρες: 9.00 – 18.00
3.     Διαδικασία: εκλέγονται 8 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου, και ψηφίζουν όλα τα μέλη ΔΕΠ (και οι Λέκτορες). Η ψηφοφορία δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο (σταυρός) αλλά με το σύστημα της ταξινομικής ψήφου, τα βασικά σημεία του οποίου είναι τα παρακάτω:
·      Είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
·      Η εκλογή γίνεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κάθε υποψήφιου (με αλφαβητική σειρά) και η Σχολή από την οποία προέρχεται ο καθένας.
·      Ο κάθε εκλογέας ορίζει τη σειρά προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων, ξεκινώντας με τον αριθμό 1 για την πρώτη προτίμηση, το 2 για τη δεύτερη και δυνατότητα να δώσει σειρά προτίμησης μέχρι και στο σύνολο των υποψηφίων με διαδοχικούς ακέραιους αριθμούς (1,2,3,4, κ.ο.κ.). Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός 1 θα προσμετρηθεί στην καταμέτρηση με μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τον 2, ο 2 με μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τον 3 κ.ο.κ. Οπότε όποιον επιθυμείτε να στηρίξετε περισσότερο θα πρέπει να του βάλετε τον αριθμό 1 κ.ο.κ.
·      Δε μπορούμε να δώσουμε τον ίδιο αριθμό σε 2 υποψήφιους (είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο). Δε μπορούμε επίσης να παραλείψουμε αριθμό. Δηλ. για παράδειγμα δε μπορούμε να βάλουμε 1, 2, 4, κ.λ.π. και να παραλείψουμε το 3. Είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο.
·      Μπορούμε να σταματήσουμε σε όποιο νούμερο θέλουμε. Για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο, αρκεί να έχει τουλάχιστον το 1.